Na wystawie w holu poznańskiego budynku Bałtyk zaprezentowane zostaną zestawy naczyń ceramicznych studentów specjalności Domestic Design School of Form Uniwersytetu SWPS. Każdy z projektów koncentruje się na innym sposobie serwowania jaja. Celowo odchodzi się tu od znanych nam rozwiązań. Powstałe przedmioty są efektem jajecznej analizy z perspektywy znaczenia kulturowego, obserwacji samej formy, jej faktur i kształtów. Praca polega na świadomym zaburzeniu własnych, utartych zwyczajów i nadaniu nowego znaczenia jajom. Wystawę można oglądać codziennie od 10 października do 5 listopada 2019, w godzinach 10.00-18.00.
Autorska restauracja Concordia Taste, to część centrum designu Concordia Design, zlokalizowana w ponad stuletnim budynku. Nowoczesne wnętrza restauracji zaprojektował architekt Mikołaj Wierszyłłowski. Szefem kuchni Concordia Taste jest Tomasz Olewski, który serwuje dania kuchni polskiej i europejskiej. Chętnie angażuje się również w akcje promujące zrównoważone podejście do gotowania, popularyzację kuchni roślinnej, promocję polskiego designu i projektantów. Dlatego też z entuzjazmem przyjął zaproszenie do udziału w zainicjowanych w School of Form zajęciach, których motywem przewodnim stało się jajko.
Zadanie polegało na zaprojektowaniu i wykonaniu naczyń służących serwowaniu potraw, których glównym skladnikiem jest jajko.
Szef kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski przygotował na oczach studentów jajka w jedenastu różnych odsłonach. Zadaniem dla młodych projektantów było nauczenie się wykonywania przypisanego dania według receptury kucharza. Wynikiem przeprowadzonych obserwacji było samodzielne stworzenie gipsowych form, z których studenci odlali porcelanowe naczynia własnego projektu.
Tak powstała kolekcja ceramicznych nośników jedzenia. Każdy koncentruje się na jednym z wielu sposobów, na który może być przygotowywane i jedzone jajko. Przedmioty są efektem analizy jajka z perspektywy znaczenia kulturowego, jak i obserwacji samej formy, jej faktur, kształtów, kolorów. Naczynia mają za zadanie skupić uwagę gości na doświadczeniu jedzenia w niecodzienny sposób, podkreślając wartość prostego, a równocześnie najbardziej wszechstronnego składnika w kuchni.
Studenci: Barbara Biernacka, Hanna Dudkowiak, Elizabet Khmellier, Kacper Kołakowski, Dawid Korzeniewski, Maria Jeleńska, Julia Nowakowska, Helena Orkisz, Laura Pawlicka, Artem Prymachenko, Joanna Rymaszewska, Jan Szymanek
Opiekunowie: Arkadiusz Szwed, Mateusz Halawa
Konsultant: Tomasz Olewski
Klient: Concordia Taste
Termin wystawy: od 10 października do 5 listopada 2019, 10.00-18.00
Miejsce: Przystań Sztuki, Roosevelta 22, 60-813 Poznań