Jesteśmy częścią Uniwersytetu SWPS swps logo navbar 30 Przejdź do swps.pl

Na wystawie w holu poznańskiego budynku Bałtyk zaprezentowane zostaną zestawy naczyń ceramicznych studentów specjalności Domestic Design School of Form Uniwersytetu SWPS. Każdy z projektów koncentruje się na innym sposobie serwowania jaja. Celowo odchodzi się tu od znanych nam rozwiązań. Powstałe przedmioty są efektem jajecznej analizy z perspektywy znaczenia kulturowego, obserwacji samej formy, jej faktur i kształtów. Praca polega na świadomym zaburzeniu własnych, utartych zwyczajów i nadaniu nowego znaczenia jajom. Wystawę można oglądać codziennie od 10 października do 5 listopada 2019, w godzinach 10.00-18.00.

2019 gs5 baner glowna 2000x1042px

Autorska restauracja Concordia Taste, to część centrum designu Concordia Design, zlokalizowana w ponad stuletnim budynku. Nowoczesne wnętrza restauracji zaprojektował architekt Mikołaj Wierszyłłowski. Szefem kuchni Concordia Taste jest Tomasz Olewski, który serwuje dania kuchni polskiej i europejskiej. Chętnie angażuje się również w akcje promujące zrównoważone podejście do gotowania, popularyzację kuchni roślinnej, promocję polskiego designu i projektantów. Dlatego też z entuzjazmem przyjął zaproszenie do udziału w zainicjowanych w School of Form zajęciach, których motywem przewodnim stało się jajko.

Zadanie polegało na zaprojektowaniu i wykonaniu naczyń służących serwowaniu potraw, których glównym skladnikiem jest jajko.

Szef kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski przygotował na oczach studentów jajka w jedenastu różnych odsłonach. Zadaniem dla młodych projektantów było nauczenie się wykonywania przypisanego dania według receptury kucharza. Wynikiem przeprowadzonych obserwacji było samodzielne stworzenie gipsowych form, z których studenci odlali porcelanowe naczynia własnego projektu.

Tak powstała kolekcja ceramicznych nośników jedzenia. Każdy koncentruje się na jednym z wielu sposobów, na który może być przygotowywane i jedzone jajko. Przedmioty są efektem analizy jajka z perspektywy znaczenia kulturowego, jak i obserwacji samej formy, jej faktur, kształtów, kolorów. Naczynia mają za zadanie skupić uwagę gości na doświadczeniu jedzenia w niecodzienny sposób, podkreślając wartość prostego, a równocześnie najbardziej wszechstronnego składnika w kuchni.

Studenci: Barbara Biernacka, Hanna Dudkowiak, Elizabet Khmellier, Kacper Kołakowski, Dawid Korzeniewski, Maria Jeleńska, Julia Nowakowska, Helena Orkisz, Laura Pawlicka, Artem Prymachenko, Joanna Rymaszewska, Jan Szymanek

Opiekunowie: Arkadiusz Szwed, Mateusz Halawa

Konsultant: Tomasz Olewski

Klient: Concordia Taste

 

Termin wystawy: od 10 października do 5 listopada 2019, 10.00-18.00

Miejsce: Przystań Sztuki, Roosevelta 22, 60-813 Poznań

Warsaw Home 2

Warsaw Home 5

Warsaw Home 1

Aktualności

Studiuj na School of Form. Dowiedz się, jak obniżyć czesne nawet o 50% lub 100%.

Dowiedz się więcej