Jesteśmy częścią Uniwersytetu SWPS swps logo navbar 30 Przejdź do swps.pl

Łódź Design Festival powstał w 2007 roku jako przegląd osiągnięć polskiego wzornictwa. Od początku prezentuje design w różnych jego odsłonach – od wzornictwa przemysłowego, poprzez projektowanie graficzne, architekturę, rzemiosło, aż po kreowanie usług i interakcji. Dziś skupia się na stawianiu pytań, interpretacji zjawisk i krytycznej dyskusji. Prezentuje innowacje i projekty mające duży wpływ na nasze otoczenie. Łódź Design Festival to wydarzenie, na którym inspiracji poszukiwać mogą projektanci, architekci, przedstawiciele zawodów kreatywnych, a także każdy zainteresowany kulturą i wzornictwem. Festiwal realizowany jest dzięki wieloletniemu wsparciu Urzędu Miasta Łodzi i Łódzkiego Centrum Wydarzeń.Tegoroczna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem PROGRES, w ramach którego pokazujemy wystawę Jajo, zapraszamy! 

2019 gs5 baner glowna 2000x1042px

Na wystawie zostaną zaprezentowane zestawy naczyń ceramicznych zaprojektowane i wykonane przez studentów School of Form. Projekt koncentruje się na różnych sposobach serwowania jaja. Celowo odchodzi się tu od znanych nam rozwiązań. Powstałe przedmioty są efektem jajecznej analizy z perspektywy znaczenia kulturowego, obserwacji samej formy, jej faktur i kształtów. Praca polega na świadomym zaburzeniu własnych, utartych zwyczajów i nadaniu nowego spolaryzowanego znaczenia jajom. Polaryzacja wartości symboliki kulturowej jajka, jego tradycyjnego znaczenia w codziennej kuchni — stała się zadaniem projektowym.

Dlaczego? Celem jest symboliczne wyniesienie jajka na restauracyjny piedestał. Naczynia mają za zadanie przypomnieć o rytualnym doświadczeniu jedzenia, podkreślając wartość prostego, a równocześnie najbardziej wszechstronnego składnika w kuchni.

Jak? Szef kuchni Concordia Taste — Tomasz Olewski przygotował wraz ze studentami potrawy jajko- centryczne w jedenastu odsłonach. Zadaniem domowym studentów było perfekcyjne wykonanie przypisanego dania, według receptury kucharza. Wynikiem przeprowadzonych obserwacji są projekty samodzielnie stworzonych form gipsowych, z których zostały odlane porcelanowe naczynia. Podczas procesu przestrzeń studia ceramicznego została zamieniona w laboratorium kulinarne, poddane refleksji znaczenie jaj w kuchni, oraz świadomie zaburzony sposób podawania potraw. Partnerem projektu jest Concordia Taste.

Kurator: Arkadiusz Szwed

  1. Studenci: Barbara Biernacka, Hanna Dudkowiak, Elizabet Khmellier, Kacper Kołakowski, Dawid Korzeniewski, Maria Jeleńska, Julia Nowakowska, Helena Orkisz, Laura Pawlicka, Artem Prymachenko, Joanna Rymaszewska, Jan Szymanek

Opiekunowie: Arkadiusz Szwed, Mateusz Halawa

Konsultant: Tomasz Olewski

Termin wystawy: od 17 września do 25 października 2020, informacja o godzinach otwarcia tutaj

Miejsce: Centralne Muzeum Włókiennictwa w Łodzi, Pitrkowska 282, 93-034 Łódź

Warsaw Home 2

Warsaw Home 5

Warsaw Home 1

Aktualności

Studiuj na School of Form. Dowiedz się, jak obniżyć czesne nawet o 50% lub 100%.

Dowiedz się więcej