Jesteśmy częścią Uniwersytetu SWPS swps logo navbar 30 Przejdź do swps.pl

Czy SCOBY – organiczne opakowanie, które po wykorzystaniu można zjeść lub kompostować – zastąpi plastikowe pojemniki i folię spożywczą? Możliwe, że już niedługo! Róża Janusz, absolwentka School of Form, otrzymała od akceleratora Climate KIC Polska grant w wysokości 30 tys. euro na wprowadzenie na rynek pierwszego ekologicznego opakowania stworzonego na bazie SCOBY. Dofinansowanie pomoże młodej projektantce przeprowadzić  badania R&D, które sprawdzą, czy materiał może wchodzić w kontakt z żywnością, a także czy może stać się alternatywą dla skóry wegańskiej. Gratulujemy!

SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) to w 100 proc. organiczny materiał, który powstaje z biomasy przy udziale mikroorganizmów. Projekt skłania do myślenia o współpracy człowieka z przyrodą, związku z którego obie strony czerpią korzyści. Przyczynia się także do zmniejszenia zanieczyszczenia wywołanego masową produkcją opakowań z plastiku i tworzyw sztucznych. O SCOBY rozpisują się media z całego świata, w tym tak znane serwisy, jak Fast Company i Mashable.

Grant Climate KIC Polska przyczyni się do rozwoju firmy Róży Janusz MakeGrowLab, która chce się w najbliższych latach koncentrować na wprowadzaniu do branży health&beauty materiałów do pakowania m.in. mydeł czy szamponów, które przyciągną klientów świadomych ekologicznie.

SCOBY powstało w ramach pracy dyplomowej realizowanej w School of Form Uniwersytetu SWPS.

SCOBY – opakowanie do zjedzenia. Czy zastąpi plastik?

SCOBY

SCOBY 3

SCOBY 2

 SCOBY 5

Zdjęcia: MakeGrowLab

SCOBY 6

Zdjęcie: materiały własne School of Form Uniwersytetu SWPS | SCOBY | Projektantka: Róża Janusz

 

Róża Janusz (Rutkowska)

Róża Janusz

Projektantka opakowań, prowadzi firmę MakeGrowLab, projektującą i produkującą materiały, produkty i systemy ekologiczne, które nie zaśmiecąją środowiska. Absolwentka industrial design School of Form Uniwersytetu SWPS (2018). Finalistka konkursu Make Me 2018, towarzyszącego Łódź Design Festival. Autorka wielokrotnie pokazywanego i cytowanego projektu dyplomowego SCOBY, biodegradowalnego, jadalnego materiału powstałego na bazie wyciągu z odpadów rolnych, które służy jako opakowanie na żywność (publikacje w „dezeen”, „The:Future:Laboratory”, „Mold”, „Designboom”). Jej projekt był pokazywany w ramach London Design Festival, Brussels Design September, Bayern Design, Gdynia Design Days. SCOBY otrzymało nominację w kategorii ekologia w konkursie na najlepsze polskie innowacje Soczewki 2018 magazynu „Focus”.

 

Aktualności