Ladan Zadfar i Mohammad Farshad do School of Form trafili poszukując uczelni, która odpowie na ich potrzeby – szukali przede wszystkim dobrze wyposażonych warsztatów oraz miejsca, które łączy projektowanie z biznesem. Pasjonują się projektowaniem produktów, które rozwiązują problemy i trudności życia jednocześnie wprowadzając piękno do codzienności. Ich filozofia opiera się na opracowywaniu bardzo prostych koncepcji, inspirowanych drobnymi niedoskonałościami otaczającego świata i potrzebami tego pokolenia.
"Nothing is perfect, so look closely, doubt then create"
Poznajcie naszych studentów z Iranu - Ladan i Mohammada oraz ich dwa sztandarowe produkty, które przy współpracy z Uniwersytetem SWPS zostały opatentowane. Jako zespół projektowy przede wszystkim opierają się na podobnym spojrzeniu na rzeczywistość w kluczowych kwestiach oraz czerpią z różnic, które są między nimi. Każdy z ich projektów to efekt wielogodzinnych dyskusji, obserwacji oraz prób. Prywatnie są bardzo serdeczni i uczynni, zawsze gotowi by wspierać kolegów studentów oraz sąsiedzką społeczność. Serdecznie gratulujemy nagród, które zdobyli dzięki wytężonej i wytrwałej pracy! Czekamy na dalsze przedsięwzięcia Ladan i Mohammada!
Wild Cook
Pasjonaci gotowania wiedzą, że nie ma sposobu by uwędzić jedzenie w domowej kuchni bez robienia ogromnego bałaganu. W odpowiedzi na ten problem powstał Wild Cook – urządzenie do przyrządzania wędzonych potraw lub napojów, wyposażone w szereg akcesoriów przyspieszających i ułatwiających proces. Specjalna kapsułka – Wild Cook Capsule wypełniona naturalnymi składnikami jest podgrzewana w Wild Cook a następnie jej zawartość jest wdmuchiwana do garnka z gotowanym jedzeniem, nadając aromatu wybranych kapsułek (np. owoców, drewna, przypraw, warzyw). Wild Cook zdobył nagrodę IF Design Award 2020 w kategorii Professional Concept. W A’Design Award Wild Cook został nagrodzony za urządzenie, kapsułkę oraz komunikację marketingową.
Icy Galaxy
Zamarzająca woda tworzy strukturę inspirowaną kształtem spiralnej galaktyki. Producenci urządzeń do kostek lodu skupiają się przede wszystkim na tym by stworzyć przejrzystą bryłkę lodu. Ladan i Mohammad wykorzystali naturalne właściwości zmarzniętej wody by wydobyć jej piękno. Kulistą forma ze spiralnymi zagłębieniami podkreśla inspirację Drogą Mleczną, ale przede wszystkim dzięki zwiększonej powierzchni kontaktu z napojami szybciej je chłodzi. Produkcja „galaktycznych” kostek lodu jest znacznie szybsza od tradycyjnej a dzięki mniejszej zawartości wody nie rozrzedza napoju jak tradycyjna bryłka lodu.
Zdjęcia: Ladan Zadfar i Mohammad Farshad
Ladan Zadfar i Mohammad Farshad
Ladan Zadfar i Mohammed Farshad – studenci kierunku Industrial Design w School of Form, uczestnicy wielu międzynarodowych wystaw w Chinach, Indiach, Włoszech, Węgrzech, Holandii. Od 2016 roku nagradzani w konkursach A’Design Award w Niemczech i Włoszech. W 2020 produkt Wildcook zdobył w Niemczech IF Design Award w kategorii „proffesional concept” a także został uhonorowany w we Włoszech wraz z produktem „Icy Galaxy”. Ladan od 2019 roku zasiada w jury włoskiego konkursu A’Design Award.