Szacunek do chleba jest częścią naszej kultury. Objawia się to przez przekazywane z pokolenia na pokolenie praktyki i wierzenia związane z procesem przygotowywania, podawania i jedzenia chleba. Na podstawie wizyt studyjnych, wywiadów i spotkań z osobami zajmującymi się wyrabianiem pieczywa autorka stworzyła scenariusz spotkania towarzyskiego zbudowanego wokół spożywania chleba, do którego zaprojektowała zestaw naczyń. W scenariuszu autorka proponuje rytuał dzielenia się posiłkiem, podczas którego uczestnicy jedzą rękami chleb z dodatkiem past i sosów podanych w naczyniach o nieregularnych kształtach.
Pięć różnorodnie uformowanych talerzy zachęca do rozcierania, namaczanie i posypywanie chleba, różnymi dodatkami, a używanie wspólnych naczyń powoduje bliskość i wspólnotę. Jest to także propozycja szybkiego i efektownego posiłku.
- projektant: Krystyna Ogór
- promotorzy: Agata Szydłowska, Jolanta Starzak
- materiały: drewno orzechowe, porcelana
- zestaw: 5 dużych talerzy, 6 małych talerzy, drewniana deska
- wymiary: duże talerze: ok 28 x 27 x 4, małe talerze: ok 17 x 16 x 5, deska: śr. 40 grubość 2,5